Obrázek nad betlémkem …

betlémek

Vánoce jsou zde a s nimi i tradice trošku vyzdobit prodejnu a připomenout záplavou světýlek, ozdob a řetězů jejich rozmanitou barvu. I my prodejnu pravidelně zdobíme a letos jsme se rozhodli o jedno vylepšení a tím je betlém. Tradice stavění betlémů v Čechách sahá do 16. století , u nás tato tradice tento rok začíná a doufáme, že se z ní tradice stane, ne jen zvyk. Náš malý betlém dorazil z Havířova, kde ho pro nás ve své keramické dílně zhotovila paní Chapčáková . Kupodivu přežil i cestu pásy a auty České pošty a my jsme ho mohli bez nutnosti oprav postavit.

A tak i u nás ožívá scenérie Narození Páně spolu s malým Ježíškem, rodiči Marií a Josefem, kdy z východu přicházejí Tři králové a z druhé strany oslavnou scénu doplňují pasáčci se stádem. A nad betlémkem visí obrázek. Není to vlastně obyčejný obrázek, je to ikona. Konkrétně ikona Narození Páně. Podle křesťanského pojímá se ikona nemaluje jako běžný obraz, ale píše. Byla a je zdrojem poučení jak pro křesťany, tak i pro jiné lidi, kteří neuměli a neumí číst a psát. Těch bylo v době prvních křesťanů většina. Sama je evangeliem (evangelním příběhem), které je zobrazeno pomocí výtvarných prostředků. Příběh Narození Páně zde ožívá v celé své dokonalosti. Pokud někoho zajímá podrobný rozbor této ikony, zde je odkaz.

To vše je hezké, ale i poučné. Musíme proto však něco udělat. Zastavit se a chvíli to naplněné proroctví vnímat. Občas mám pocit, že od nás zákazníci vystřelí ohromnou rychlostí. Ani se nezastaví v zádveří a neposečkají u betlémku. Nemyslím si, že bychom je přitom vyháněli, to asi ne. Jen se prostě zastavit neumíme a nechceme. Jen někam stále pospícháme, tu tam, onehdy jinam. Zkusme spěchat v těchto dnech jiným směrem a to k jeskyni s jesličkami. Stejně jako tenkrát spěchali všichni přítomní v této jedinečné dva tisíce let staré scenérii, která každé Vánoce ožívá v našich domovech, ale nejen tam. U jesliček se zastavme a zkusme najít odpověď na tento zázrak.

Možná by naší odpovědí mělo být více lásky k druhým, překonání neshod, hněvu, zloby a vzájemné nevraživosti. Nechme se tedy přemoci láskou, kterou Bůh v Betlémě zjevil.

Kristus se rodí, oslavujte ho!

Christos raždajetsja – Slavite jeho

 

Vydáno v rubrice Novinky, Z našeho obchůdku

Sdílejte:

Komentáře jsou uzavřeny