Pro psí uši …

Péče o uši

Stále častěji se setkáváme se zákazníky a jsou to zejména majitelé pejsků, kteří v našem obchodě hledají správný produkt týkající se ušní péče. Nejsme veterináři, ale rádi poradíme, jaký produkt pro Vašeho pejska je tím vhodným, zeptáme se Vás, jaký má Váš pejsek problém a dokážeme Vám dát návod jak správně a jakou technikou ouška pejskovi vyčistit. Nejen že produkty prodáváme, ale snažíme se také podrobně zákazníkům poradit, jak s produktem zacházet, aby nedošlo ke špatné aplikaci a následnému poranění. Naše rady nejsou pouze vyčtené z letáčků, které najdete v krabičkách daných produktů, ale výsledkem letité praxe 🙂 Ušních kapek je na trhu mnoho – lihových, olejových, s účinnou složkou … A všichni hledají pro své mazlíčky ty nejvhodnější 🙂

 

1. Kdy je potřeba ouška čistit?

Jsou majitelé pejsků, kteří nikdy nemuseli použít čistící produkty pro ušní péči. Ti mají štěstí 🙂 Více méně jde o určité rasy psů, náchylnost některých plemen na onemocnění ušních boltců či zvýšenou produkci maziva, dědičnost či nedostatečnou péči o psího mazlíčka. Velice často problémem uší trpí plemena, která mají uši svěšená, těžká, více osrstěná, přiléhavá k hlavě jako například Shi-tsu, Pudl, Kokršpaněl… Také psi „plavci“, jako například Labrador.

 

2. Čeho by si měl majitel hlavně všímat?

 

– Nadbytku mazu, který uplívá v záhybech ušního boltce

 

– Nepříjemného zápachu linoucího se z uší

 

– Projevy psa, kdy naklání hlavu na jednu stranu, popř. s ní potřepává

 

– Barvy ušního mazu

 

– Projevům bolesti při doteku ucha

 

3. A dál???

 

Pokud má Váš pejsek klasické zbarvení ušního maziva (lehké, bezbarvé), je to v pořádku. Jakmile jde barva do žluta, mělo by dojít k vyčištění boltce ušními kapkami, aby nedošlo ke zhoršení stavu a preventivně čištění opakovat. Pokud jde barva ušního mazu do hněda, je ošetření pomocí kapek nezbytné! I Vy to sami zvládnete bez přičinění zvěrolékaře 🙂 … Ale!!!

 

POKUD JE MAZIVO TMAVÉ – HNĚDÉ V CELÉ ČÁSTI BOLTCE NEBO JE UCHO ZAČERVENALÉ, ZAPÁCHAJÍCÍ, SVĚDÍ, PEJSEK JE NEVRLÝ – co Vám povíme? „Mazejte k veterináři“!!!

 

4. A jak ouška správně vyčistit?

(Budeme se bavit o zvýšeném výskytu maziva, které nevykazuje známky chronického onemocnění…)

Technika ošetření není pro psa bolestivá či nepříjemná pokud dodržíte správnou aplikaci.
– Pejska si posaďte nebo položte a uklidněte. To je důležité! Nesmí být stresovaný.

– Ouško otočte a jemně vytáhněte směrem vzhůru. Kapičky mají aplikátor, který opatrně vložte do boltce a vyplňte zvukovod. Doporučujeme celý zvukovod až po okraj! Podotýkám, mluvte na svého pejska a uklidněte ho -“ přece to nic není“ :)))
– Druhou rukou uzavřete ústí do zvukovodu a lehce masírujte dokud neuslyšíte takové „čvachtání“. Může to trvat I 1-2 minuty.

– Jakmile ouško „čvachtá“ povolte pejskovi ouško a nechte ho pořádně oklepat!
– To samé aplikujte na druhé ouško.

Když je hotovo, stačí okraje boltců očistit toaletním kapesníčkem. Pokud je pejsek v pohodě, čištění může proběhnout I venku – mazivo nebudete mít na stěnách v obýváku :)))

A důležité: Klasické vatové lidské ušní tyčinky nepoužívejte!!!! Mazivo tím nevytáhnete, pouze ho „zašťouráte“ hlouběji a dojde ke zhoršení stavu nebo k poškození bubínku. Následky mohou být velmi zlé!!!

 

A na závěr?

Co dodat, tak jako lidé dbají o svoje uši, i naši pejskové rádi slyší Vaše chlácholení… když mají ouška zdravá a čistá 🙂

 

Petra Violová

 

 

 

Vydáno v rubrice Jak na to, Novinky

Sdílejte:

Komentáře jsou uzavřeny