Holistická krmiva …

Poslední dobou často zmiňovaný termín. Jeho význam by měl být rozhodující při výběru krmiva pro Vašeho psa či kočku. Ale málokdo ví, co znamená a málokdo jej umí alespoň přibližně vysvětlit.

Překlad samotného slova „holistický“ se používá převážně v biologii a je to novodobý směr zdůrazňující celistvost, tzn. že to, co tvoří funkční celek je více hodnotné než souhrn jednotlivých na sebe nenavazujících částí.

Již toto Vám napoví, že suroviny do holistických krmiv jsou vybírány tak pečlivě, aby se navzájem doplňovaly a tím fungovaly nejen jako strava určená k zasycení, ale především jako výživa.

Mezi tím je veliký rozdíl. Výživa je totiž mimo jiné souhrn několika biochemických procesů, které umožňují dostávat do těla anorganické a organické látky, které jsou pro život nezbytné. Pokud výživa nefunguje správně, tzn. nejsou suroviny v krmivu správně nakombinovány, tělo nevyužívá potřebné látky a strádá.

Důležitost vitaminů, minerálních látek, proteinů a nenasycených mastných kyselin si uvědomuje už více výrobců krmiv pro psy a kočky. Holistické krmivo však navíc nabízí látky, které si divoké šelmy běžně dopřávají při požírání čerstvé kořisti včetně natráveného obsahu trávicího traktu, na kterém již zapracovala mikrobiální flóra a také enzymy, které se v těle šelem jinak nevyskytují. Tímto jsou holistická krmiva biologicky plnohodnotná a kopírují způsob života šelem v přírodě.

Díky zvolenému přístupu jsou holistická krmiva ze všech průmyslově vyráběných krmiv nejlépe stravitelná a tělem zvířete nejlépe využitá.

Dalším důležitým kritériem při výběru krmiv a zvažování holistického krmiva je jeho složení. Rostlinné suroviny použité k výrobě jsou pěstovány bez použití umělých hnojiv, neošetřované insekticidy ani jinými chemickými biocidy. Živočišné suroviny nepochází ze zvířat jatečných, žijících v nevyhovujicích podmínkách ani krmených směsmi obsahujícími antibiotika, antiparazitika či růstové hormony.

V holistických krmivech najdete také probiotika, mikroorganismy schopné množit se ve střevním traktu domácího zvířete, vytvářející vyvážené prostředí mikroflory a udržující vyvážené pH ve střevě. Dále lněné semínko, které je zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin, které jsou důležitou složkou membrán v těle psů a koček, mořské chaluhy jako zdroj jódu, kuřecí chrupavky jako zdroj glukosaminsulfátu a chondroitinu zmírňujících bolest při případné artróze kloubů, extrakt z juky zmírňující zápach ze stolice, nebo vojtěšku zastávající funkci přírodního detoxikantu k očistě organismu.

Toto vše jsme domestikací našim čtyřnohým mazlíčkům odepřeli, ale díky skupině holistických krmiv jim to můžeme opět navrátit do každodenního jídelníčku.

Pokud tedy máte zájem svému psovi či kočce nabídnout plnohodnotnou stravu, která je jim přirozená, ochotně Vám poradíme a pomůžeme vybrat pro Vašeho mazlíčka to nejvíce vyhovující krmivo.

 

 

Vydáno v rubrice A zase ta krmiva, Novinky

Sdílejte:

Komentáře jsou uzavřeny